Friday, July 3, 2009

wahai sahabat bangunlah untuk berjuang


Ucapan-ucapan imam al-ghazali

@Membantah sesuatu faham sebelum mengerti benar-benar hakikat faham itu hanya akan merupakan bantahan serampangnya..saja.

@tanda-tanda bahawa seseorang hamba ,(manusia)itu mencintai allah s.w.t. diantaranya ialah…..

*ia ingin berjumpa dengan sesiapa yang dicintainya,keingannannya untuk berjumpa itu kuat sekali,sehingga jika ia yakin bahawa tida jalan untuk itu keculi dengan meninggalkan dunia ini,tentulah ia tidak keberatan…..

Ia bersedia meninggalkan segala yang disukai jika bertentangan dengan perintahNya…..

Ia mencintai Al-Quran (kitab sucinya),mencintai rasullulah (pesuruhnya),mencintai apa dan siapa yang ada hubungannya dengan Dia.barangsiapa cinta kepada Allah tentulah ia cinta kepada makhlukNya……

Suka bermunajat dan berbisik-bisik denganNya.dikeheningan malam diambilnya kesempatan untuk solat tahajut……

Kuasa minda positif….

@ kejayaan adalah wangian terbaik

@ seseorang yang berjaya adalah orang yang mara ke hadapan dan melakukan perkara yang saya senantisa ingin lakukan..

@ Seiringan dengan kejayaan adalah mendapat reputasi bagi kebikjaksanaan..

@ semua berjaya dengan manusia yang sangat menarik dan periang..

@ kehidupan hidup hanya di dalam kejayaan…

@ tiada yang sekasar kejayaan –kecuali sesuatu yang disukainya…

@ percintaan boleh menjadi sukar pada bila-bila masa,kejayaan adalah lebih menyukarkan..

Hadith-hadith rasullah s.a.w.

@ pelaksanaan kewajipan-kewajipan agama tidak akan menebus kesalahan dari lidah yang kejam.

@ nikah adalah wajib bagi semua yang mampu atau yang memiliki kesanggupan..

@ bukankah seseorang muslim dia yang tidak memperaktikkan kesopanan,dan tidak menahan diri dari perbuatan-perbutan yang memalukan.

@ perzinaan mata ialah memangdang isteri orang lain dengan shahwat,dan zina lidah ialah mengucapkan apa-apa yang terlarang.

@ demi allah,tidak ada sesuatu yang allah begitu mengutuknya,seperti hamba sahaya laki-laki dan perempuan yang memalukan perzinaan.

@ orang yang minum-minuman keras ,melakukan perzinaan dan mencuri,wajib baginya hukuman berat.

@ seseorang muslim adalah yang tangan dan lidahnya aman bagi muslim yang lain..

Kuasa minda positif

@ lelaki yang bangun dan merasakan dirinya berjaya tidak penah tidur…

@ sesuatu paling buruk dibuat apabila berjaya adalah bermegah-megah(memuji diri sendiri).

@ untuk berjaya di dunia ini,kita melakukan apa sahaja untuk kelihatan berjaya.

@ kejayaan adalah seperti watak seekor kucing,ia tidak akan datang apabila dipujuk.

@ di pintu kejayaan tertulis;tolak dan tarik.

@ keagungan adalah senantiasa menjadi perkataan seerti (sinonim) denan kejayaan yang agung (besar)

@ apa yang anda perlukan dalam hidup ini adalah kejahilan dan keyekinan;maka kejayaan adalah pasti.

@ kejayaan munkin ke kepala seseorang tetapi perut adalah di mana bahagian yang paling buruk mengusahakan masuk

Ucapan-ucapan saidina ali RA

Tujuh perkara dari syaitan : marah yang melampaui batas,muntah,mimisan (keluar darah dari hidung),bisikan, dan tidurdi waktu dzikir….

Balasan terhadap perbuatan maksiat itu adalah,lamah dalam ibadah,sempit dalam penghidupan,kurang mendapat kelazatan ketika ditanya,apa maksud kurang mendapat kelazatan itu? Ali menjawab : tidaklah diperoleh syahwat dengan jalan halal,melainkan ia didatangi oleh apa yang akan menguranginya…..

Barangsiapa yang telah kau beri kebaikan lalu ia membalasmu dengan kejahatan,maka ia telah menunjukkan pribadinya kepadamu akan kenajisan asal-usulnya….

“janganlah seseorang hamba mengharap,melainkan kepada tuhannya. Dan janganlah takut, melainkan pada dosa-dosanya…..

Dan janganlah seorang bodoh malu bertanya tentang apa yang tidak ia ketahui, dan janganlah malu jika seseorang alim ditanya tentang apa yang tidak ia ketahui untuk menjawab dengan jawapan Allah a’lam”

Ledakan kecemerlangan

Mengapakah semasa kita melalui tanah perkuburan tertentu, kita merasakan seolah-olah ada makhluk tertentu seperti hantu yang sedabg memerhatikan kita? Mengapa kita tidak merasai bahawa sebenarnya yang sedang memerhatikan kita, malah dalam setiap keadaan adalah tuhan? Keadaan ini mungkin disebabkan hati kita tidak selalu disirami dengan ‘air’ zikrullah. Justeru, ‘gelombang ihsan’ tidak mampu memukul hati itu. Imam Ibn Atha’ berkata,”(perkara yang lebih utama daripada taat) adalah mengawasi Tuhan (dengan hati) sepanjang masa”

Cili padi mula mengeluarkan kepedasannya….

‘’islam tidak memangdang kecil

Kecermalangan di dunia’

Kecerlemangan di dunia hanya

‘’bermakna apabila ia menjadi alat’

Bagi mencapai kecermelangan’’

Di akhirat’’

;’’kecermalangan bermula dari

Dalam.ledakan iman & taqwa

Mampu mengubah dunia’’

Dan seisinya’’’’

Kejayaan kesan daripada taqwa

Khalifah omar bin abdul aziz terkenal sebagai pemimpin yang bertaqwa lagi adil,pemerintahannya memakan masa 30 bulan dalam jangka masa itu, kemiskinan berjaya dibenteras dan rakyat hidup dalam kemewahan.

Berhubung dengan ini yahya bin said melaporkan,’’khalifah omar bin abdul aziz mengutus aku untuk mengutip zakat di afrika,aku pun me;aksanakan tugas ini dan kemudiannya aku pun mencari golongan fakir miskin untuk diberikan zakat namun golongan ini tidak aku temui.sesungguhnya khalifah omar abdul aziz menjadikan kami manusia yang kaya raya’’jesteru,taqwa medatangkan kesenangan kepada individu bukan hanya di akhirat,.malah di dunia juga….

‘’’hati perlu disemai dengan

Nilai-nilai terpuji supaya

Terpelihara daripada

Serangan anasir yang boleh

Merosakkan.antara perkara

Yang ditekankan agama adalah

Keikhlasan dan anasir yang

Akan merosakkan

Adalah riak’’

‘’syariat boleh dikiaskan seperti

Rel kereta api………………………..

Tanpanya.kereta api tidak akan sampai ke destinasi.tuhan menguniakan kepada umat

Islam landasan atau rel hidup

Yang kukuh’;’;’;

‘’’bahkan sesiapa yang menyerahkan hsin baginya ganjaran dari sisi tuhannya,tidak ada ketakutan ke atasnya dan dia tidak akan berduka cita’’

dirinya kepada allah di sa mping beliau bersikap mu

sumbangan umat islam terdahulu

abu al-qosim al-zahrawi (936-1013 M)

beliau mencipta banyak alat pembedahan seperti alat pmeriksaan telinga dan saluran kencing . beliau orang yang pertama mengenal pasti penyakit keturunan yang dikenali sebagai hemofilia. Kitab beliau At-tasrif

diterjemahkan oleh Gherard dari Cremona ke dalam bahasa Latin sebelum diterjemahkan ke dalam bahasa Hebrew, Perancis dan Ingeris. At-tasrif menjadi bahan rujukan selama lima abad di Universiti Salerno di Itali, Montpellier di perancis dan beberapa universiti lain di eropah. Mengikut Dr. Campbell, di dalam History of Arab Medicine, prinsip-prinsip sains perubatan yang diutarkan oleh Zahrawi sebenarnya mengatasi karya Galen di eropah.

Abu Ali Hasan bin haitham (965-1040 M)

Beliau membuat kajian berkenaan cahaya termasuk cahaya pada waktu mayahari terbit. Beliau adalah orang pertama yang dapat menjelaskan bahagian-bahagian mata dan proses penglihatan. Bukunya kitab al-manadhir diterjemahkan ke dalam bahasa latin. Begitu juga dengan buku-buku beliau yabg berkaitan dengan cahaya dan warna pada waktu matahari terbit. Tokoh-tokoh sains barat seperti roger bacon,pole Witelo (Vitellio) dan yang lain banyak merujuk tulisan Haitham ini.

Ibn Sina (980-1037 M)

Beliau adalah orang pertama yang menjelaskan penyakit radang selaput otak atau miningtis. Sumbangan beliau paling besar adalah buku perubatan beliau yang bertajuk Al-Qanun. Ia diterjamahkan dalam bahasa latin oleh Gerard dari cremona pada abad ke-12 dan menjadi buku teks di sekolah-sekolah perubatan di Eropah dari abad 12 hingga 17. seorabg tokoh perubatan yang terkenal pada abad kedua puluh, Dr. Osler, pengarang buku Evolution of Modern science berkata, “Qanun menjadi buku rujukan utama dalam bidang perubatan lebih lama daripada buku-buku lain.”

Yaakub Ibn Ishaq al-kindi (800-873 M)

Beliau adalah orang pertama yang menetapkan kaedah penetapan dos dalam penggunaan ubat-ubat pada zamannya. Beliau adalah penulis yang hebat dan sudah menulis lebih kurang 250 buah buku dalam pelbagai bidang. Beberapa buah bukunya diterjemahkan ke dalam bahasa Latin oleh Gerard of cremona. Candano menganggap al-Kindi sebagi salah seorang daripada 12 orang pemikir agung di dunia pada zaman pertengahan dahulu.

Abu Abdullah al-Battani (868-929 M)

Antara penemuan beliau yang agung adalah menetapkan tahun syamsiah menepati penemuan pada hari ini iaitu 365 hari, 5 jam, 46 minit dan 24 saat. Battani juga menonjol dalam bidang trigonometri dan matematik. Beliau memperincikan kaedah kiraan dengan menggunakan konsep sinus dan tangent. Buku-buku beliau dalam bidang astronomi diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada abad ke-12. Copernicus di dalam bukunya De Revolutionibus orbium clestium menyatakan, beliau berhutang budi kepada al-Battani.

Mohammad Ibn Zakariya ar-Razi (864-930 M)

Beliau adalah orang pertama yang menemui penyakit campak dan cacar. Beliau juga adalah pengasas bidang perubatan kanak-kanak, ibu mengandung dan sakit mata. Buku al-hawi adalah ensiklopedia perubatan terbesar pada zamanya dan dikenali sebagai contines dalam bahasa Latin. George Sarton di dalam History of Science mengatakan,

ar-Razi adalah seorang tokoh perubatan islam yang paling terkemuka pada zaman pertengahan.

Jabir Ibn haiyan (meninggal 803 M)

beliau berjaya melaksanakanprosedur-prosedur sains seperti penghabluran, penyulingan, kalsinasi, sublimasi dan penyejatan. Buku-buku beliau seperti kitab al-kimya dan kitab al-sab’een diterjemahkan ke dalam bahasa latin. Ia menjadi begitu popular di barat selama beberapa abad lamanya. Beberapa kalimat kimia yang jabir gunakan masih terkenal hingga ke hari ini seperti alkali dan lain-lain. Pemikir barat,

Max Mayerhaff, pernah berkata, pengembangan ilmu kimia moden di Eropah tidak dapat dipisahkan daripada Jabir bin Haiyan.

Mohammad bin Musa al-Khawarizmi (meningal 840 M)

Khawarizmi amat terkenaldalam bidang ilmu matematik. Beliau adalah pengasas ilmu algebra. Malah nama algebra diambil sempernadengan nama buku beliau iaitu al-Jabrwal-Muqabillah. Konsep algoritma yang dinamakan mengikutnamanya juga diasakanoleh khawarizmi. Mengikut pemikir barat, Phillips K. Hitti, khawarizmi banyak mempengaruhi barat daripada daripada sudut ilmu matematiknya mengatasi penulis-penulis lain.

0 ulasan:

HALWA TELINGA

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP