Saturday, July 25, 2009

kenangan bersama mu...tetap kami ingati....







nie gambar22 kami semue nak hantar utz jali di airport,utz jali org penang...dia kat yaman da 9 tahun,dia sebagai abg kepada pelajar2 malaysia di sini....














aksi2 sahabat2 yang nangis pun ada hehe3 utz jali yang pakai baju warna putih belang2 hitam,macho ler pulak utz nak balik malaysia nie!!!!.....






membangun bersama ummah....


Bermulanya sebuah kisah pejuang kampung…….bab 1

Kedengaran riuh rendah apabiba tok penghulu mengatakan cepat2 siapkan bubuk lambuk untuk berbuka puasa,ahli qariah masjid kampong perlis,balik pulau,pun bersiap sedia untuk mendengar azan
magrib yang akan dikumangdangkan oleh bilal,mad dres tolong ambilkan nasi untuk abang,kata seorang tok imam terawih masjid kampong,kepada seorang pemuda yang nakal kampong itu,mad dres pun mengambil nasi dan bagi kepada abang yang berasal dari kelantan itu yang diimpot khas menjadi imam kepada jemaah kampng perlis…mad dres seorang pemuda yang pariang,tetapi dia seorang yang sangat manja ngan mak ayahnya..pada suatu hari mad dres beriqtiqof di nasjid ngan abang2 hafiz gelaran kepada sesiapa yang hafal quran pada masa itu,mad dres ini sangat tertarik ngan akhlak abang2 hafiz itu sampai berminat kepada al-quran..lantas keesokkan hari mad dres beritahu kepada ayahnya untuk belajar al-quran..ayah mad dres pun sambut niat anaknya ngan hati sangat gembira..ayah mad dres seorang yang tegas tapi sangat seorang hati yang terbuka kepada anak2nya..ummi mad dres pula menitiskan air mata tanda gembira kerana seorang anak lelakinya minat ngan menhafal al-quran..ummi mad dres seorang yang manja ngan anak2nya tapi kalau ummi marah lebih dasyat pada ayah he3,papapun I love you my dad ngan mum…,bermula pada tahun 1999 mad dres pun masuk ke madrasah tahfiz masjid benggali sg.rusa dekat je ngan rumah mad dres..mase itu mad dres baru umur 8 tahun dalam darjah 2,sekolah masuk setahun jew,mad dres mule2 masuk ujian pertama untuk menghafal al-quran ne,mestilah terengat kat mak ngan ayah,kawan2 ayam,kucing dan macam2 lah….tapi mule2 mad dres nie nakal sikit tiap2 hari main je keje mad dres ne,pasal 2 die lupe sikit le rumah die..mad dres ne mula2 belajar al-quran ngan utz abu baker,utz abu baker seorang yang sangat garang ngan anak murid dia,utz abu juge yang hemsem ala2 arab le jugak…sebab lame duk belajar kat Pakistan,he3…mad dres mase 2 kawan yang paling rapat ngan dres ialah zakaria adik kepada utz abu baker,kami dulu rapat sampai le sekarang,zakaria sekarang study di seri petaling dia ambil bahagian kitab sekarang dia dah 5 tahun di seri petaling sebenarnye ramai ge sahabat dres kat sane semuenye sambung kitab,memang le orang kate hafal al-quran nie banyak sangat ujiannye,tapi alhamdllah mad dres khatam al-quran pada tahun2002,mase itu umur dres 11 tahun,pas 2 ulang 1 tahun di madrasah darul furqan,ya allah engkau lah maha kuasa lagi maha bijaksana….telah memberi nikmat yang begitu banyak kepada hambanya,sekarang dres dah matang segalanya2 mad dres dah besar…he2,untuk melangkah ke alam remaja nie banyak sikit dugaan terutama mad dres kena pilih kawan2 yang boleh membina sahsiah dres..habis je di tahfiz sg.rusa dres ge sambung kononnya nak wat s.p.m le,tapi longgar sangat sestem dia name sekolah dia matri perils…kawan2 ramai sane tapi cabaran pertame dres kene hadapi ialah pelajaran yang dres dah tinggal hamper 10 tahun dr5es tidak belajar akademik jadi gugup jugak le mula2 tapi tidak lame dres kat matri perils,,biaselah budak nakal katekan….

Thursday, July 23, 2009

macam2 ada

video

Wednesday, July 22, 2009

SEDAR LAH WAHAI2 SAHABAT SAUDARA KITA DALAM KESEDIHAN SEKARANG !!!!


SAVE GAZA !!!!!!!


Tuesday, July 21, 2009


marilah kita sama2 mengikut sifat2 yang diajarkan
oleh rasullah s.a.w..sahabat2 yang ana sanyangi kita
hidup di atas bumi allah ini hanya sementara sahaja
tarbiah diri dan hati kita untuk menunaikan amanah
yang diberikan oleh allah kepada kita supaya kita tidak menjadi manusia yang rugi dan menyesal di kemudian hari

perjuanganku untukmu ya allah


Assalamulaikum

Sahabat jauh ingin menceritakan sedikit tentang pengajian di yaman ini,sana’a salah Satu
Tempat atau ibu negeri di bumi yaman ini,yang penuh ngan tempat2 sejarah..salah satu tempat yang dinamakan( jamaahtuliman)jamaahtuliman iman ini sestem pengajiannye bertaraf universiti,tetapi sestem ie semuenye islamik,mengikut kate2 sahabat2 ana di sini pengajian di jamaahtuliman ini x dak dh pengajian sebaik di mane2 pengajian islam di seluruh dunia ini,jamaahtuliman di usahakan oleh seorang ulamak yang termasyur di selururuh yaman ini (sheikh abdul majid al-zindani,)namenye,kat sini juga diajar matlamat dakwah yang sebenar,yang mengikut sunnah wal jamaah,hadith2 al quran diperatkan di sini,kat sini juga pengajiannya bermula pada kul 4 pagi sesudah subuh,subuh di sini awal,sampailah pukul 11 pagi,kat dalam kawasan jamaahtul iman semuenye free,dari penginapan rumah berkeluarga sampailah asrama pelajar semunye ditanggung oleh sheih majid,air,Karen,,semuelah hehe

,yaaa,allah permudahkan urusan sheikh majid dunia mahupun akhirat amin…..


Tempat nak ge belajar kenelah naik bukit,penat le jugak tapi sahabat ana kat sini semunye dah biase panjat bukit kul 4 pagi,semangat sahabat2 ku untuk kita menuju mencari keredhoraannya amin,kat sini sahabat2 dari Malaysia menubuhkan persatuan Malaysia ataupun (permaya) tapi ana x masuk ge lah sebab baru ge ana kat yaman ini,,ana mula2 nak dating ke yaman ini banyak didorong oleh keluarga ayah emak kakak adah,kakak ciknor abg mie,ustaz2 sahabat2 I love you all,doa antum semue x akan ana lupekan ana akan mencari ape yang tersembunyi ilmu2 yang allah letakkan di bumi yaman ini innyaalllah……amin yarabbalalamin……




Uhkwah sahabat2 malaysia di sini sungguh baik ibarat sebuah keluaga yang saling menyayangngi satu sama yang lain,sahabat2 ana yang membaca aktekel ana ini marilah kita mengukuhkan silaturrahim yang kadang2 kita x perasan kita mengecilkan hati saudara kita,manelah kita tahukan…….ok sampai sini saje aktekel ana wat mase ini hehe2 ,ok sambunagan eh…


kita hanya tinggal 10 hari lagi untuk menunaikan satu lagi tanggungjawab yang amat besar yang allah taala anugerahkan kepada hambanya iaitu bulan Ramadan al-mubarak…bulan ramadhan bulan yang sungguh ditunggukan oleh para2 sahabat rasullah,sebabnya bulan ramadhan apabila kita membuat amal akan diganda kan ;lagi oleh allah s.w.t,siangnya kita berpuasa malamnya nya kita menunaikan solat terawih,..betapa ungtungnta kita sebagai hambanya…



.
ya…allah teramat rindunya aku kepada bulan ramadhdan yang engkau anugerahkan kepada aku,lambatkanlah bulan yang engkau keluarkan kepadaku…sesesungguhnya enkaulah tuhan yang ku cintai lagi ku rindui…amin ya rabbalalamin……

Monday, July 20, 2009

keluargaku yang ku cintai...



keluarga yang ku rindui...ni gambar family ku,abg ngah.kakak ipar.,ayah,mak,maklong,ni mase kenduri kahwin kakak aku tapi gambar aku x dak le sebab aku yang tangkap gamb ar nie...hehe2

sepurnanya ciptaan allah(allah taala berfirman sesesungguhnya aku mencipta manusia dengan teramat sepurna)































sorok2 nampak...



comelnya...keluarlah kita seorang hamba yang lemah


inilah perut ibu kita yang apabila kita dikuarkan dalam proses pembedahan


Berbuat amal semata-mata keikhlasan kepada allah s.w.t
Alhamdullilah kita sekarang berada di bulan rejab,bulan rejab ialah bulan yang penuh dengan keberkatan sebelum kedatangan bulan ramadhan,bulan rejab juga juge banyak peristewa contohnya berlakunya isra’mikraj..bulan rajab juga bulan beribadah,jadi kita sebagai umat rasullah dan mengaku sebagai hamba allah di dalam solah kita selepas mengankat takbir pertama..allah menjadikan bulan2 istemewa ini hanya untuk hambanya yang bersyukur kepadanya…wahai saudara2 bangunlah pada bulan rejab ini untuk kita mentaati suruhan allah taa’la,janganlah kita menjadi umat(hamba) yang ……..
(membuat amal sedikit,tetapi bercakap berulang-ulang kali) (karangan sahabatjauh)



(petikan edari hati megukuhkan ukhwa kerana allah)

HALWA TELINGA

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP