Friday, July 8, 2011

YAUMMUL UKHWAH..FI IPTIPS

Semalam tepat pada tarikh 2 julai ana pun daftar ke institut pengajian tinggi islam perlis,alhamdullah sambutan tahun nie amat meberangsangkan,alhamdullah semuanya beres,emm tapi kena orantasii lah pulak,HARI UKHWAH,ana ingat ana kena duk terus ke iptip,rupanya leh balik lagi huhuhu HURAIII,3julai baru mula kami perlu kumpul di asrama iptip,ana pun tepat jam 3 petang ana sampai ke asrama iptips.



ada bas di sediakan oleh iptip tapi ana tengok penuh je bas tu,ana pun suh abg mie yang hantar..
rupanya pihak iptip sediakan tempat untuk hari ukhwah nie memang tempat paling best lah,kami semua kat resort tasoh lake,fUHHH,mantap..kawasan yang dikelinggi ngan tasik..memang best.

Alhamdullah semua prgram boleh ana ikut,hari pertama prgram kami kena wat kumpulan,dan dah dapat kumpulan kami kena wat logo kumpulan ngan tema kumpulan kami,Fuuhh,memang terbaik lah,memang letih lah jugak,pas tu nama kumpulan kami diberi nama kumpulan SYAIFULLAH AL-MASLUL yang bermaksud pedang allah yang terhunus,sebab ape ana pilih nama nie,salah satu memberikan satu semangat kami untuk senantiasa ke hadapan.


Kami diberi perangsang yang amat ketara bila buh nama nie,emm mase kena terangkan kepada juri sebab ape kami buh nama nie,Gagap jugak ana mula2,tapi wat2 cool je huhuhu,yelah rase dah lama tak bercakap,ok pas tu kami kena wat syarahan yang bertajuk REMAJA MUSLIM DAN HALA TUJU Fuhh mencabar tajuk pun.kami pun berbincang,alhamdullah dapat jugak tajuk2 yang boleh digunakan dan  dalil2 yang agak tergugat kumpulan lain hehe,alhamdullah ana ingat sahabat ana yang kena bentangkan,balik2 ana yang kena naik ke pentas..fuhh sekali lagi gementar den,hehehe,ape ge wat macam bace khutbah lahap  huhuhu,alhamdullah perhatian juri kat ana agak bagus,dan komen2 juri pun semuanya mantap.


ok ana pendekkan cerita,biase lah bila dalam program nie ada lah riadah,kami kena rangging macam TENTERA tuuuuuuu,tapi ALHAMDULLAH ENJOY,ok setakat nie je ana leh kongsi kat kat semua,SEBENARNYA BANYAK LAGI TAPI HANYE ALLAH SAJE YANG TAHU..HEHEHE,DALAM MAKNANYA TUU,ok ana nak ucapka jazakumullah khairan kastira kat semua sahabat2 ana yang bagi kejesama yang baik,dan ustaz2 semua lah...k

Sunday, April 17, 2011

ABG MIE NGAN KAK ADAH BALIK KAMPUNG..

Assalamualaikum....


pada hari jumaat baru nie kak adah balik kampung,kalau abg mie iatu abg ipar ana,kalau balik kampung memang menu kat rumah berubah,he2 bukan ape ana suka makan,abg mie pun suka makan jugak,so abg mie beli ikan sembilang 4 ekor,gerut 3 ekor,siakap sekor,memang MANTAP lah huhuhu,mane tak nye,bila balik malaysia je,dalam kepala nie,mesti nak makan dulu,mane tak nyelah kan,kat negara orang tak same ngan malaysia,SYURGA MAKANAN KAT MALAYSIA NIE,

    Memang mantap apabila siap semua di masak,he2,pas tu kami pas makan tengahari kat rumah,siap2 pulak nak ge shopping pulak,pekena satay padang brown,yang memang mantap,kena sup ekor dan sup urat...



    minggu nie pulak kak nor pulak nak balik kampung,dia kate nak belanje makan,huhuhu,makan lagi,memang best lah kalau family kita semua spoting,hahahaha,inilah ceta family kami yang makin bertambah,ramai dah lah anak2 buah ana nie...ana jer yang tak kawen ger,he2,k sampai  sini saja ceta ana he2 ka anaakan sambung ge lah....




      WASSALAM.....
   

Tuesday, March 15, 2011

BANGKITNYA SEMUA NEGARA ARAB....TERHADAP PEMERINTAHNYA YANG ZALIM

Assalamualaikum...


           khaifahal sahabat2 semua,ana kali ini nak cerita keadaan yaman yang semakin membimbangkan semua pelajar malaysia di sini,sebelum tu ana nak minta maaf pada sahabat2 setia membaca blog ana,yang ana lame menyepi dari menupdate blog ana nie,maaf yer,ok pada mmula nye yaman nie agak aman,dari segi pemerintahnye,aitu ali abdullah soleh,yang dah lame memerintah selama 23 tahun,dalam mase 23 tahun nie macam2lah pak ali yaman buat,pecah amanah,tipu duit rakyat,SAME LAH MACAM MALAYSIA KITA SEKARANG NIE,



       Baru2 nie,kita dikejutkan nagn kebangkitan rakyat mesir melawan pemerintah nya HUSNI MUBARAK yang ZALIM,pada masyarakat arab memang menjadi satu contoh semangat  untuk melawan pemerintah yang ZALIM nie,banyak klekecohan berlaku di mesir,dan tersepitnya 10.0000,pelajar malaysia kita di sana,dan sekarang keamanan dah berlaku,kerana yang zalim tu dah diturunkan oleh rakyatnya sendiri.


   OK kita ke satu lagi perintah yang zalim IATU,GHADAFI,PEMERINTAH LIBYA.,yang termat zalim pada thun nie,yang perintahkan tenteranya membunuh RAKYATNYA yang tidak berdoasa dan dahagakan keadilan,GAHDAFI SUNGGUH KEJAM!!!!!!,sampai sekarang ghadfi masih menunjukkan belangnye,sebabnye beliau takut akan kekecohan dsan kebangkitan rakyatnya........


  OK sekarang ana nak cerita berlakunya dia yaman pulak,yang makin PANAS,pak ali dah 23 tahun perintahkan yaman nie,dan banyak perubahan tidak berlaku di yaman,60 peratus orang miskin di sini,pak ali masih terdiam,duit rakyat dikikisnya,SAME MACAM MALAYSIA JEEEEE,kami yang belajar di sini agak tertekan sikit,kerana baru2 nie SAFARAH MALAYSIA di yaman mengutuskan kami balik semua,rakyat yaman sekarang telah bangun menantang pak ali,dan pak ali menggunakan kuasa polis dan tentera untuk mempetahankan beliau,dan mengubah sehari 2000 riyal bersamaan 50 ringgit malaysia,untuk berkeja untuknya pada musim demo ini,dan sekarang DAIRY,iatu salah sebuah tempat yang menjadi tempat untuk parti LAWAN PAK ALI BERKAMPUNG,sekarang dah sebulan berlalu,TEMBOK bantahan dan dibangunkan oleh pihak tertentu...ini menjadi LAMA demo ini akan belaku....kami di sini sekarang tunggu arahan kedutaan untuk pulang,dan PAK ALI TAK BENARKAN MAS,MENDARAT KAT SANNA NIE,ALASAN BELIAU IALAH YAMAN MASIH AMAN,SOALANNYE ADAKAH DIA MENJAMIN SEMUA KAMI DI SINI.......


   YA allah,perliharalah kami ngan selamat sini,ya allah engkau sahaja lah maha menegakkan keadilan.....AMEEN

Thursday, January 13, 2011

BLOGGER VS FACEBOOK

Assalamualaiukm,harap maaf pada sahabat2 semua sebab lame benar ana tak menupdate blog ana yang makin serabut nie,
emm,bukan ape disebabkan selalu sangat kalau buke enternet je mesti facebook yang ana tumpu dulu,
pasal tu lupa sat kat blog ana nie,nak update banyak benda nak kongsi ngan korang semua,
tapi tu lah sejak2 facebook makin sangat menular dikalangan remaja dan makcik sekarang nie,
nak cheting pun kat facebook,pe ge sekali hadap computer layan facebook hampir 2 jam atau 3 jam,jadi blog ana tinggal serawang je lah...
emm inyallah ana sekarang banyak nak konsi kat korang pasal2 ana kat yaman yang makin maju dan alhamdullah lebih baik dari dulu..huhu,inyallah ana baynak nak bagi pasal ana balik maysia hari tu,pasal ana duk rumah baru,semua baru lah pendeknya..cume isteri je yang dak lagi nie hhehee..k inyallah jumpe lagi

Wednesday, July 28, 2010

NIKMAT ALLAH ADA DI MANA-MANA

Assalamualaikum

salam alaikh sahabat2 sewmua jumpa lagi kita,ana minggu nie selalu sangat turun ger kuala lumpur,bukan nak kate sbuk ke ape ker,atau wat keja pape,tapi atas urusan family ana yang tak boleh dielakkan,alhyamdullah sekarang pun baru balik KL,bukan nak kate best ger sana pun,tapi nak wat camne kena ger jugak alhamdullah massalah ana yang selama nie terbuntu sekejab dapat jugak selesaikan,alhamdullah diucapkan oleh allah taala,sape kita yang nak tentukan semua,betul cakap orang kita hanya  boleh merancang allah taala yang tentu kan nya,sekarang nie dalam family ana semua dah berubah,semua dah berkahwin,dah ada anak dah ada haluan masing2 kalau dulu balik kampung riuh ja,yela biaselah orang penang bersembang mesti riuh sangat2 huhuhu,tapi bagi family ana yang dari dulu ceria jer,sebab semua adik beradik ana nie lawak lah jugak,tambah2  ana yang suka wat lawak,mesti semua yang family ceria macam nie dapat gambarkan sebenarnyer,hehehe,yelah cukup seronok kan,bangun pagi ger solat subuh jemaah pas tu ada kuliah yang di bagi oleh ayah ana yang menjadi tanggungjawab seprang ayah,pas tuu sarapan same2 meriahnya,alhamdullah nikmat allah kat kita nie terlalu banyak,kita kenalah pandai kawal dan ingat kepadanya selalu,berzikir,macamne pun kita sayang kat adik beradik kita,allah lebih sayang kat kita,bila2 masa saja allah boleh tarik nyawa kita yang hanya dihujung tanduk sahaja,kita sahaja tidak menyedarinya,allah boleh bambil kita waktu kita gembira,sedih dan sebagainya,macamne pun kita rase kita nie sempurna dalam hidup,tetap kita akan jumpa allah taala jugak,makin banyak perkara yang moden dalam mase sekarang makin banyak lah ujian allah taala kat kita  nie,kita perlulah berdoa kat allah selalu ingat allah taalah banyak2 munkin kita selalu lalai kepadanya,banyak wat maksiat,wahai SHABAB2 ingat lah allah selalu,inyalah allah akan ingat kita,jangan waktu kita susah sahaje duk nak ingat allah,sepanjang waktu saat minit,jam dan sebagainya,kalau kita berkejar kan dunia dunia akan jauh ngan kita,kalau kita kejar akhirat inyaalah akhirat akan datang kat kita inyaalah,ok ana akan sambung cerita2 lagi k untuk diri ana dan sahabat2 ana jugak ameeen,

HALWA TELINGA

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP