Wednesday, February 17, 2010

JANGAN AMBIL MUDAH KETIKA BERWUDHUK

ERTI SEBENAR MEGAMBIL WUDUK
1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,"YAllah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini" Penjelasan no 1:  Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.
 2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu  dengan,"Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".  Penjelasan no 2: Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.
  3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini".Penjelasan no 3: Ahli syurga diberikanhisab-hisabnya di tangan kanan .
  4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab- hisab ku di tangan kiri ku ini". Penjelasan no 4: Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .
  5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".  Penjelasan no 5: Panas di Padang Masyar  macam matahari sejengkal di atas kepala.
   6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini" Penjelasan no 6: Hari-hari mendengar orang  mengumpat, memfitnah dll.
 7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim". Penjelasan no 7: Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.
  8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat"
Penjelasan no 8: Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

  Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat  bahawa setiap yang dituntut dalam Islam  mempunyai hikmah nya yang tersendiri.
  Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?
 Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?
 Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita  sebagai umat Islam?


0 ulasan:

HALWA TELINGA

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP