Saturday, March 6, 2010

RESIPI NASI MANDY YAMAN(HADRATMAUT)

 Assalamualaikum...
rasenye lame dah ana x update blog ana yang berserawang nie,kali nie ana nak cerita sikit makanan yang populor jugak di yaman nie ialah(nasi mandy)nasi mandy nie asalnya dari hadratmaut,yaman,sebab arab nie suka makan kambing jadi tiap2 harilah mat'am mandy dibuka,cara2 nak wat nasi mandy nie mudah jer,tapi kene ngan pandai wat lah...ok mula2 kambing mesti fresh,baru lembut,memang kat yaman nie kambingnya tak berbau,pas tuu gaulkan daging kambing yang dipotong empat ngan zaffaran,garam,dan herba pape...pas tuu nasi nya same jugak gaulkan ngan zaffaran,garam,dan herba,cara2 nak wat nya mesti masak bawah tanah,dan mesti tidak terbuka kene padat baru daging cepat empuk,ok yang seterusnya..letakkan nasi di bawah arang,sangkutkan daging yang di sediakan tempat gantungnya,yang jadi sedapnya,aor2 daging kambing akan masuk kedalam nasi yang tuu power tuuu..ok kalau kat yaman nie untuk wat nasi mandy semuanya menggunakan kibasy,kalau nak try kat malaysia kenelah wat kambing biase jer,pas tuu kene basuh betul2 baru tak bau...sooo bole cuba wat kan lah...

tak sabar nak makan nie...hehehehe
nie periuk bawah tanah nyer..nasi menjadi kekuningan disebabkan zafffarn

kambing di gantung dan nasi di bawahnya...
siapsiap untuk di hidang...hahaha ya allah sedapnya

0 ulasan:

HALWA TELINGA

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

Jump to TOP